Så håller du dina tänder vita

Det finns flera sätt att hålla tänderna vita. Det är inte alla som vill bleka sina tänder och det finns mat som både hjälper och stjälper när det kommer till att behålla vitheten. Det finns till och med matvaror som kan göra tänderna lite vitare.

Först ut på listan över bovarna är rena sötsaker som godis och därefter kommer citrusfrukterna. Syran bryter ned emaljen och kan förutom det också ge ökad känslighet i tänderna. God tvåa är den otippade pastasåsen. Tomater på burk innehåller mycket citronsyra. Mat med lågt ph-värde är överlag skadligt mot tändernas emalj. Dit räknas all syrad mat som till exempel den populära Kimchin. Att borsta tänderna direkt efter att man ätit syrad mat gör mera skada än nytta eftersom man då gnuggar in syran i tänderna. Kolsyrade drycker som läsk och sportdrycker och även kolsyrat vatten kan ge skador på tänderna. Kryddor som curry och gurkmeja kan ge missfärgningar på tänderna. Balsamvinäger är en annan bov, tillika med mörk soyasås. Att tänka på är också att en del bär, sina nyttigheter till trots, kan ge fläckar på tänderna. Hit hör till exempel blåbär, hallon och tranbär. Många känner till att rödvin är en stor bov, men det vita vinet är faktiskt surare och kan orsaka större skada på emaljen än det röda vinet. Kaffe och te bidrar också till missfärgningar.

Tipsen för vita tänder

För den som vill göra sina tänder vitare på naturlig väg istället för att göra en tandblekning på en klinik, finns många och därtill goda alternativ. Jordgubbar är inte bara goda och nyttiga, de innehåller också äppelsyra och kan bidra till att göra tänderna vitare. Äpplen ger ofta lite extra saliv och detta hjälper att skölja bort plack som kan missfärga tänderna. Och så innehåller de äppelsyra förstås, som bidrar till att vita upp emaljen. Järnrika grönsaker som till exempel broccoli skyddar tänderna från syra-angrepp. Hårda ostar stärker inte bara tänderna med sitt kalcium utan bidrar också till ett friskare tandkött, samtidigt som ost inte ger någon missfärgning. Mjölk och yoghurt faller under samma kategori på grund av sitt kalciuminnehåll. Vatten är också en ofta bortglömd faktor. Att dricka vatten till måltiden hjälper till att hålla tänderna rena och kan bidra till att hålla missfärgningar borta. Att borsta tänderna en halv timme efter en måltid är ett utmärkt sätt att behålla ett fräscht leende.