Sommarvita tänder

Funderar du på beach 2018? Du kanske har börjat träna med strandformen som mål, Men har du sett dig själv i spegeln på riktigt nära håll? Hur ser dina tänder ut? Kanske behöver även de en uppfräschning. Det finns många sätt att skaffa sig ett bländvitt sommarleende, men vissa är bättre än andra.

Hur får man vita tänder? Att inte röka eller snusa är en bra början, och det finns många livsmedel som är kända för att inverka menligt på tändernas vithet. Dit hör bl.a. te, kaffe och rödvin. Men många av oss behöver en ytterligare skjuts, och det är här som tandblekning kommer in i bilden.

Tandblekning är något som har fått dåligt rykte, och visst finns det produkter som innehåller skadliga ämnen, inte håller vad de lovar och liknande. Därför är det bra att utgå från tidningen Elles jämförelse av olika tandblekningsprodukter. En av produkterna som nämns i den genomgången är Dentway, som du hittar genom att klicka här. Hela Elles genomgång finns att läsa på https://www.elle.se/tandblekning/.

Att bleka på salong kan vara farligt

Många tror kanske att det är säkrare att bleka på salong än att klicka hem en tandblekningsprodukt på nätet, men det verkar snarare vara tvärt om. När P3 Nyheter gjorde en granskning fann man att 32 av 40 undersökta salonger som utförde tandblekningar använde för starka medel. Halten väteperoxid kunde vara så hög som 35 procent, trots att den högsta tillåtna halten är sex procent för professionella tandläkare. Många som utför tandblekningar på skönhetssalong är inte tandläkare över huvud taget.

Mer finns att läsa här.

Några anledningar till varför du bör vara försiktig med tandblekning på salong är följande:

  • Lagningar kan luckras upp, vilket kan leda till att du måste göra en rotfyllning för att inte förstöra tanden.
  • Blekning med ljus, som UV- eller LED-ljus, kan ge högre temperatur i pulpan, vilket är farligt för tanden.
  • Olämpliga blekmedel kan ge ilningar i tänderna eller blödande tandkött.

Det finns också många tandkrämer som ska kunna bleka tänderna. Men de håller sällan vad de lovar, och Smålandsposten förklarar varför. Ett vanligt knep är att tandkrämen innehåller blått färgämne, som får tänderna att se vitare ut precis efter att du borstat dem.